ریزش مو یکی از معضلاتی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند. این مشکل در علم پزشکی با نام آلوپسی شناخته می‌شود و می‌تواند به دلایل متعددی ازجمله: ژنتیک، اختلالات هورمونی، کم‌کاری تیروئید، عفونت‌های پوستی و… رخ دهد؛ اما یکی از مهم‌ترین عواملی که همواره بر ریزش مو تاثیر مستقیم دارد، رژیم غذایی …

اشتراک بگذارید:

ریزش مو یکی از معضلاتی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند. این مشکل در علم پزشکی با نام آلوپسی شناخته می‌شود و می‌تواند به دلایل متعددی ازجمله: ژنتیک، اختلالات هورمونی، کم‌کاری تیروئید، عفونت‌های پوستی و… رخ دهد؛ اما یکی از مهم‌ترین عواملی که همواره بر ریزش مو تاثیر مستقیم دارد، رژیم غذایی است. تاثیر رژیم غذایی بر ریزش مو به‌هیچ‌عنوان قابل‌انکار نبوده و به‌ همین‌ خاطر کسانی که می‌خواهند به این مشکل دچار نشوند، حتما باید رژیم مناسبی را دنبال کنند.

در ادامه این مطلب ارتباط رژیم غذایی با ریزش مو را بررسی کرده و شایع‌ترین دلایل را به‌صورت علمی تشریح می‌کنیم. اگر شما نیز می‌خواهید درک خوبی از ارتباط رژیم غذایی و ریزش مو به‌دست آورید، این مقاله مخصوص شماست.

کمبود مواد ریزمغذی و تاثیر آن‌ها بر ریزش مو

مواد ریزمغذی به مواد معدنی و ویتامین‌هایی گفته می‌شوند که بدن به مقدار کمی از آن‌ها نیاز دارد، اما همین مقدار کم برای پیشبرد فعالیت‌های حیاتی بدن ضروری است. درواقع وقتی از تاثیر رژیم غذایی بر ریزش مو صحبت می‌کنیم، بخش زیادی از موضوع ما به همین ریزمغذی‌ها بازمی‌گردد. درادامه مهم‌ترین ریزمغذی‌ها و تاثیر آن‌ها بر ریزش مو را بررسی خواهیم کرد.

1) آهن

آهن یکی از مهم‌ترین مواد ریزمغذی است که بسیاری از افراد جهان به کمبود آن دچار هستند. کمبود آهن می‌تواند به ریزش موقتی موها که به‌اصطلاح، تلوژن افلوویم نامیده می‌شود، بینجامد. مطالعات محققان نشان داده‌است بسیاری از کسانی که دچار ریزش مو هستند، کمبود آهن نیز دارند.

2) ویتامین D

وقتی‌که از تاثیر رژیم غذایی بر ریزش مو صحبت می‌کنیم، ویتامین D یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین موارد است. این ویتامین بر سلامت فولیکول‌های مو تاثیری مستقیم داشته و مطالعات نشان می‌دهند کسانی که به ریزش موی نوع آندروژنتیک و آلوپسی آره‌آتا دچار هستند، مقادیر کمی ویتامین D در بدن خود دارند. خوشبختانه با مصرف مکمل‌های ویتامین D این مشکل حل شده و موها مجددا رشد می‌کنند.

3) زینک

یکی دیگر از مواد ریزمغذی که تاثیر زیادی بر میزان ریزش مو می‌گذارد، زینک است. زینک به بازسازی فولیکول‌هایی که آسیب دیده‌اند کمک کرده و فقدان آن می‌تواند انواع مختلف ریزش مو ازجمله ریزش مو آلوپسی آره‌آتا را رقم بزند.

4) مس

مس یکی از مواد ریزمغذی است که در دسته مواد معدنی قرار می‌گیرد. کمبود مس نیز باعث آسیب‌دیدن فولیکول مو می‌شود. درواقع فولیکول مو را می‌توان حساس‌ترین بخش مو دانست که به‌هم‌خوردن تعادل آن مشکلات زیادی را به‌بار می‌آورد.

سایر ریزمغذی‌ها

علاوه‌بر مواردی که مفصل‌تر توضیح داده شدند، تاثیر رژیم غذایی بر ریزش مو به مواد ریزمغذی دیگری نیز وابسته است. تعدادی از مهم‌ترین‌ها عبارت‌اند از:

  • بیوتین (ویتامین B7) 
  • ویتامین B12 
  • فولات (ویتامین B9) 
  • ریبوفلاوین (ویتامین B2) 

قطعا شما نیز می‌توانید با پیگیری یک رژیم غذایی سالم و مناسب از ریزش بیش از حد موهای خود جلوگیری کنید.

کمبود کالری و پروتئین و تاثیر آن بر ریزش مو

تاثیر رژیم غذایی بر ریزش مو صرفا به مواد ریزمغذی محدود نمی‌شود؛ بلکه کمبود کالری و پروتئین نیز می‌تواند در این مسئله موثر باشد. سلول‌های مو سرعت تقسیم بالایی دارند و برای اینکه بتوانند با سرعت موردنیاز تقسیم شوند، لازم است انرژی و پروتئین کافی داشته باشند.

وقتی یک رژیم غذایی نتواند انرژی و پروتئین موردنیاز برای تقسیم سلول‌های مو را تامین کند، فولیکول مو آسیب دیده و درنهایت ممکن است موها ریزش پیدا کنند. به‌ همین‌ خاطر به‌هیچ‌عنوان نباید رژیمی داشت که کالری و پروتئین کمتری را نسبت به کالری موردنیاز بدن شامل شود.

کاهش وزن و تاثیر آن بر ریزش مو

تاثیر رژیم غذایی بر ریزش مو می‌تواند خودش را در قالب‌های دیگری نیز نشان دهد. معمولا کسانی که رژیم‌هایی سخت‌گیرانه را دنبال می‌کنند و به‌صورت ناگهانی وزن خود را پایین می‌آورند، دچار استرس فراوانی شده و همین امر به تضعیف مو و ریزش آن منجر می‌شود.

اما گاهی اوقات کاهش وزن سریع نیست که عامل اصلی ریزش مو به‌شمار می‌رود؛ بلکه رژیم غذایی بر ریزش مو تاثیر می‌گذارد. بعضی از افراد با دریافت رژیم غذایی غیراستاندارد از افراد غیرمتخصص یا دنبال‌کردن رژیم‌های مختلف به‌صورت خودسرانه، دچار کمبود مواد مختلف می‌شوند و این کمبود درنهایت به موهای آن‌ها آسیب می‌رساند. البته این مسئله تا حد زیادی قابل‌جبران است؛ ولی آسیب‌های دیگر ازجمله آسیب‌هایی که به ارگان‌های داخلی بدن می‌رسند به‌هیچ‌عنوان قابل‌جبران نیستند.

اثر معکوس مکمل‌ها

گاهی اوقات بعضی افراد قصد دارند با مصرف مکمل‌های مختلف، موهای خود را تقویت کرده و از ریزش آن‌ها جلوگیری کنند. این درحالی است که مصرف این مکمل‌ها در دوزهای بالا می‌تواند به اثر معکوس و ریزش موها منجر شود. ۳ تا از مهم‌ترین مکمل‌هایی که به این رخداد منجر می‌شوند عبارت‌اند از:

  • سلنیوم 
  • ویتامین E 
  • ویتامین A 

هرکدام از این ویتامین‌ها ممکن است به شیوه مختلفی بر ریزش مو تاثیر بگذارند؛ برای مثال، افزایش سطح ویتامین A در خون باعث می‌شود که فولیکول‌های مو آسیب ببینند.

سایر عوامل موثر بر ریزش مو

وقتی می‌خواهید عامل ریزش موی خود را کشف کنید، نباید به تاثیر رژیم غذایی بر ریزش مو محدود شوید؛ بلکه باید عوامل مخرب دیگر را نیز موردبررسی قرار داده تا بتوانید برآوردی دقیق داشته باشید. ۴ مورد از عواملی که با رژیم غذایی در ارتباط نیستند اما می‌توانند به ریزش مو منجر شوند عبارت‌اند از:

  • سیگارکشیدن 
  • مصرف الکل 
  • استرس شدید 
  • کمبود خواب 

مواد مضر موجود در سیگار ازجمله نیکوتین و حجم کربن بالایی که از طریق استعمال دخانیات وارد بدن می‌شود تاثیری مستقیم روی ریزش مو دارد. مصرف الکل هم به‌خاطر تغییراتی که در ترکیب خون به‌وجود آورده و آسیبی که به ارگان‌های درونی ازجمله کبد وارد می‌سازد می‌تواند برای موها بسیار مضر باشد. استرس شدید و کمبود خواب نیز به‌نوبه خود در ریزش مو تاثیرگذار هستند. درصورتی‌که نکات مربوط به رژیم غذایی و اصلاح سبک تغذیه را انجام دادید و نتیجه نگرفتید، باید این موارد را نیز بررسی کنید تا دلیل ریزش مو مشخص شود.

چگونه کمبود ریزمغذی‌ها را تشخیص دهیم؟

دقیق‌ترین و بهترین راه برای تشخیص کمبود ریزمغذی‌ها آزمایش خون است. وقتی آزمایش خون می‌دهید، می‌توانید ترکیبات مختلف موجود در بدن‌تان را شناسایی و میزان آن‌ها را نیز بررسی کنید. باتوجه‌به اطلاعاتی که به‌دست می‌آیند، می‌توان به‌راحتی کمبود هرگونه مواد ریزمغذی را تشخیص داد.

مناسب‌ترین رژیم غذایی برای مو و سلامتی

یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما نیز ایجاد شده باشد این است که با وجود تاثیر بالای رژیم غذایی بر ریزش مو، با دنبال‌کردن کدام نوع رژیم غذایی می‌توان بهترین نتیجه را گرفت؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بهترین رژیم غذایی رژیمی است که توسط فردی متخصص و مخصوص خود شما نوشته شده باشد. ویژگی‌های فیزیکی و بیولوژیکی هر شخص با فرد دیگر متفاوت بوده و نمی‌توان یک نسخه ثابت را برای تمامی افراد در نظر گرفت.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم تاثیر رژیم غذایی بر ریزش مو را موردبررسی قرار دهیم. کمبود مواد ریزمغذی، پروتئین و کالری می‌توانند به‌صورت مستقیم روی ریزش مو تاثیر بگذارند. عوامل دیگری مانند کاهش وزن ناگهانی نیز روی ریزش مو تاثیرگذار هستند. علاوه‌بر این، گفته شد که مصرف بعضی از مکمل‌ها می‌تواند اثر معکوس روی موها داشته باشد؛ بدین‌صورت که به‌جای تقویت آن‌ها، به ریزش‌شان منجر شود. همچنین سیگار، الکل، خواب ناکافی و استرس بیش از حد نیز از عواملی هستند که موها را تضعیف می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم که اگر می‌خواهید موهایی سرزنده و سالم داشته باشید، تمامی نکاتی را که در این مقاله به آن‌ها اشاره شد، در سبک زندگی خود اعمال کنید.

دریافت مشاوره رایگان

برآورد هزینه بر اساس روش مورد نیاز شما!