اگر بعد از شستن یا شانهکردن موها، متوجه ریزش غیرطبیعی حجم زیادی از موها شوید، احتمالا به ریزش مو مبتلا هستید. ریزش مو که در اصطلاح علمی Alopecia نامیده میشود، یکی از مسائلی است که بهدلیل تاثیرات آن بر ظاهر و اعتمادبهنفس، بسیاری از افراد را درگیر خود کردهاست. شناخت دقیق علتهای ریزش مو و …
اگر بعد از شستن یا شانهکردن موها، متوجه ریزش غیرطبیعی حجم زیادی از موها شوید، احتمالا به ریزش مو مبتلا هستید. ریزش مو که در اصطلاح علمی Alopecia نامیده میشود، یکی از مسائلی است که بهدلیل تاثیرات آن بر ظاهر و اعتمادبهنفس، بسیاری از افراد را درگیر خود کردهاست. شناخت دقیق علتهای ریزش مو و آگاهی از درمانهای موجود، میتواند شما را در مقابله با این مشکل یاری دهد. در این مقاله، به تحلیل علل ریزش مو و ارائه راهکارهای پیشگیرانه و درمانی پرداختهایم تا به شما کمک کنیم، سلامت موهایتان را حفظ کرده و از زیبایی آنها محافظت کنید.

دلایل هورمونی ریزش مو
هورمونها در بدن نقش اساسی در فرآیندهای مختلف ازجمله کنترل چرخه رشد مو دارند. تغییرات در سطح هورمونها میتوانند منجر به مشکلاتی مانند ریزش موی موقت یا دائمی شوند. برخی از هورمونها و تاثیر آنها بر ریزش مو را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
دی هیدروتستوسترون (DHT)
دی هیدروتستوسترون (DHT) یکی از هورمونهایی است که نقش مهمی در ریزش مو ایفا میکند. این هورمون در مردان و زنان میتواند سبب کوچکتر شدن فولیکولهای مو و کندشدن رشد مو شود. در مردان، این فرآیند میتواند به بزرگی پروستات منتهی شود که با افزایش DHT در ارتباط است.
اختلالات هورمونی تیروئید نیز میتوانند یکی از علل ریزش مو باشند. اگر تیروئید بهدرستی کار نکند، اعم از کمکاری یا پرکاری، چرخه طبیعی رشد مو مختل میشود و ریزش مو افزایش مییابد. درمان اختلالات تیروئید میتواند به بازگشت رشد طبیعی مو کمک کند؛ اما ممکن است این فرایند زمانبر باشد.
استروژن
در دوران بارداری، افزایش سطح استروژن باعث میشود موها ضخیمتر و پرپشتتر شوند؛ اما پس از یائسگی، کاهش استروژن میتواند بهتدریج به نازکشدن موها و حتی ریزش آنها منجر شود؛ همچنین، برخی داروهای ضدبارداری میتوانند باعث شوند فولیکولهای مو برای مدت طولانیتری در مرحله استراحت بمانند و درنتیجه ریزش مو رخ دهد.
تستوسترون
تستوسترون در زنان بهطور طبیعی در سطح پایینتری تولید میشود؛ اما درصورت افزایش آن، میتواند منجر به ریزش مو در سر و همچنین رشد موهای زائد در صورت یا بدن شود. این مشکل، اغلب در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک مشاهده میشود.
درنهایت، درمان بهموقع و مناسب میتواند نقش زیادی در بازگرداندن سلامت موها داشته باشد. یکی از گزینههای درمانی موثر در موارد ریزش موی شدید یا مزمن، کاشت مو است.
استرس و تاثیر آن بر ریزش مو
استرس، یکی دیگر از علل ریزش مو است. در شرایط استرسزا، بدن تغییراتی را تجربه میکند که در برخی موارد میتواند به ریزش مو منجر شود. چند نوع اختلال مرتبط با استرس وجود دارند که میتوانند باعث ریزش مو شوند:
- تریکوتیلومانیا (اختلال موکنی): در این اختلال، فرد بهطور ناخودآگاه و غیرارادی اقدام به کشیدن موهای خود میکند. این رفتار، اغلب بهدلیل استرس و اضطرابهای روانی بروز میکند و منجر به ریزش مو میشود.
- طاسی منطقهای: این وضعیت باعث ایجاد نقاط طاس در پوست سر میشود. استرس میتواند سیستم ایمنی بدن را تحتتاثیر قرار داده و باعث بروز این نوع طاسی شود. در این حالت، بدن به فولیکولهای مو حمله کرده و منجر به ریزش مو در مناطق خاصی میشود. در این شرایط، اگر طاسی منطقهای درمان نشود، یکی از گزینههای درمانی ممکن استفاده از کاشت مو برای ترمیم نواحی طاس است.
- تِلوژن اِفلوویِم: از شایعترین علل ریزش مو، اختلال تلوژن افلوویم است که پس از تجربه یک فشار روانی یا استرس شدید، موها بهطور موقت وارد فاز استراحت میشوند و درنهایت میریزند. این ریزش مو، اغلب پس از کاهش استرس و بهبود وضعیت روانی فرد، خودبهخود برطرف میشود.
اگرچه ریزش مو ناشی از استرس موقت است؛ اما در برخی افراد ممکن است شدت بیشتری پیدا کند و نیاز به درمانهای روانشناختی یا مراقبتهای ویژه داشته باشد.
تاثیر داروها بر ریزش مو
برخی از داروها بهطور مستقیم یا غیرمستقیم باعث ریزش مو میشوند، درحالیکه برخی دیگر ممکن است رشد مجدد مو را تحریک کنند. در این بخش، به چند دسته از داروها و تاثیرات آنها اشاره میکنیم:
داروهای شیمی درمانی
داروهای شیمیدرمانی، از مهمترین علل ریزش مو محسوب میشوند؛ زیرا این داروها سلولهای سریعالاثر بدن (که شامل فولیکولهای مو هستند) را هدف قرار میدهند. این ریزش مو موقتی است و پس از پایان درمان، موها شروع به رشد دوباره میکنند.
داروهای هورمونی
برخی از قرصهای ضدبارداری بهویژه در زنان مستعد به ریزش موی هورمونی، ممکن است باعث ریزش مو شوند؛ همچنین، داروهایی که برای درمان مشکلات هورمونی مانند تیروئید، PCOS یا هورمونهای استروئیدی تجویز میشوند، ممکن است تاثیرات منفی بر روی موها داشته باشند.
داروهای آنتیبیوتیک
بعضی از آنتیبیوتیکها ممکن است باعث ریزش مو شوند، بهویژه درصورتیکه مصرف آنها طولانیمدت باشد یا برای درمان عفونتهای شدید استفاده شود.
داروهای ضد فشار خون
برخی از داروهای فشار خون مانند بتا بلاکرها یا ACE inhibitors ممکن است باعث ریزش مو شوند؛ اگرچه این روند در همه افراد مشاهده نمیشود.
داروهای کورتیکواستروئید
داروهایی مانند پردنیزون که بهطور معمول برای درمان التهابهای مزمن یا بیماریهای خودایمنی تجویز میشوند، ممکن است باعث ریزش مو شوند.
داروهای آنتیفنگال
در برخی از موارد، داروهای ضدقارچ نیز ممکن است علل ریزش موی موقتی باشند. این نوع ریزش مو اغلب بهعلت عفونت قارچی در پوست سر رخ میدهد.
نقش ژنتیک در ریزش مو
وراثت یکی از عوامل اصلی و غیرقابلانکار در ریزش مو است. اگر فردی دارای ژنهایی باشد که مستعد طاسی یا ریزش مو هستند، به احتمال زیاد در طول زندگی خود با این مشکل مواجه خواهد شد. این نوع ریزش مو که اغلب به ریزش موی آندروژنیک معروف است، میتواند بدون هیچ دلیلی بهوجود آید؛ زیرا بهطور مستقیم به ساختار ژنتیکی فرد مربوط میشود.
اگرچه این مشکل بیشتر در مردان مشاهده میشود، ولی بانوان نیز ممکن است تحتتاثیر این عامل قرار گیرند. در زنان، بهطور معمول شدت این مشکل کمتر است؛ اما برخی از آنها ممکن است در اثر وراثت دچار نازکی مو یا حتی مناطق کوچک طاس شوند که در برخی موارد بهطور قابلتوجهی ظاهر سر را تغییر میدهد.
در بسیاری از موارد، درمان قطعی برای مقابله با این نوع علل ریزش مو وجود ندارد؛ زیرا این یک مشکل ژنتیکی است که بهطور طبیعی در بدن ایجاد میشود. به همین دلیل، بهترین راهکار در این گونه موارد، کاشت مو در مراکز معتبر است.
عدم مصرف پروتئین در ریزش مو
پروتئین، یکی از اجزای ضروری برای سلامت موها است و کمبود آن میتواند به مشکلات جدی در رشد موها منجر شود. موهای شما بهطور عمده از کراتین، یک نوع پروتئین ساختاری، تشکیل شدهاند. زمانی که بدن نتواند پروتئین کافی دریافت کند، فولیکولهای مو ضعیف شده و موها ممکن است زودتر از زمان طبیعی خود دچار ریزش شوند.
کاشت مو؛ بهترین راهکار برای بازیابی موهای ازدسترفته
امروزه، ریزش مو به یکی از رایجترین دغدغهها تبدیل شدهاست؛ بهطوریکه حدود ۶۰ درصد از مردان و ۵۰ درصد از زنان با درجاتی از این مشکل مواجه هستند. این عارضه تاثیر قابلتوجهی بر ظاهر و اعتمادبهنفس افراد دارد. پزشکان بر این باورند که ریزش روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو کاملا طبیعی است و نمیتوان آن را نشانهای از ریزش موی شدید دانست؛ اما اگر متوجه کاهش حجم موهای خود شدهاید یا در قسمتهایی از سرتان نواحی طاس مشاهده میکنید، گزینههای مختلفی ازجمله کاشت مو میتوانند به شما در بازیابی موهای ازدسترفته کمک کنند.

حرف آخر
اگرچه بسیاری از علل ریزش مو قابل درمان هستند؛ اما یافتن راهکاری نتیجهبخش مستلزم شناسایی دقیق علت اصلی این مشکل است. بدون تشخیص صحیح، هرگونه درمان ممکن است بینتیجه باشد. برای دستیابی به بهترین نتیجه، مراجعه به کلینیک تخصصی کاشت مو و متخصصان معتبر توصیه میشود تا پس از بررسی دقیق، مناسبترین روش درمانی برای شما انتخاب شود.
دریافت مشاوره رایگان
برآورد هزینه بر اساس روش مورد نیاز شما!