مزوتراپی چیست؟
مزوتراپی به طیف وسیعی از درمانهای تزریقی با حداقل تهاجم گفته میشود که کاربردهای بسیاری دارند. یکی از شیوه های درمانی ریزش مو مزوتراپی می باشد که البته در این فن، کاشت مو صورت نمی پذیرد بلکه با بهره از وسیله ای مشابه آمپول، شامل عصارههای گیاهی، داروهای مختلف، هورمونها، فاکتورهای رشد، مواد مغذی، ویتامین، آنزیم ها و بعضی مواد معدنی که مورد نیاز بدن می باشد و کمبود آنها باعث ریزش موها شده، تزریق می گردد. که به درمان آلوپسی (ریزش مو یا طاسی به دليل تغيير در سطح هورمونهای مردانه) کمک کنند.
این متد برای افرادی مناسب است که به تشخیص پزشک، به خاطر کمبود مواد معدنی و ویتامین های لازم برای رشد فولیکول های مو، درگیر ریزش شده اند.
افرادی هستند که بدنشان دچار کمبود این مواد نیست ولی ریزش مو دارند. مو سر در همه افراد مخصوصا آقایان همیشه با خطر ریزش مواجه است و همچنین زنان باردار، فشارهای روحی، بیماری های پوستی، زخم، ارث و… مزوتراپی به واسطه ی شرایط ویژه ای که دارا است، برای اشخاص با توجه به وضعیت سلامت و بدن آنها فرق دارد.
اما به طور معمول در بیشتر مواقع در سه جلسه و هر جلسه هم بین بیست الی چهل دقیقه به طول می انجامد. بین این جلسه ها معمولاً دو یا سه هفته فاصله است تا در این زمان، موادی که تزریق شده در بدن فرد مورد نظر جذب شود و بهترین نتیجه در پایان کار به دست آید.
گزینش ترکیب دارویی که در شیوه ی مزوتراپی تزریق میگردد، مختص هر بیمار انجام میشود که این ترکیب بر اساس وضعیت سلامت عمومی مریض و نوع آسیبی که موجب ریزش مو در او شده است، معین می گردد.
نکته قابل ذکر اینکه اغلب سه یا چهار روز بعد از انجام هردوره ی تزریق، نتایج اولیه حاصل می گردد و علائم بهبود درمان کم کم دیده می شود. مزوتراپی مو روشي براي درمان طاسي است كه موجب رشد مجدد مو در خانمها و آقايان میشود. همچنين اين روش میتواند روند طاسي در آقايان را براي مدت طولاني به تأخیر بياندازد.
تاریخچه مزوتراپی
دکتر میشل پیستور (٢۰۰٣-١٩٢۴) بنیانگذار روش مزوتراپی اولین بار در مواجهه با بیماری در روستا بری ات او در سال ١٩۵٢ به این روش دست پیدا کرد. و برای اولین بار مزوتراپی را به شکل امروزی معرفی کرد.او با بیماری مواجه شده بود که به آسم مبتلا بود. پیستور برای درمان بیماری آسم از تزریق وریدی داروی پروکائین استفاده میکرد. درمان پروکین ابتدایی تاثیر کمی روی بیماری تنفسی داشت اما در جلسه بعدی بیمار به دکتر گفت که من سالها ناشنوا بودم اولین بار است که گوشم صداهای را میشنود و این اتفاق بعد از مصرف پروکین رخ داده است. دکتر پیستور تصمیم گرفت پروکین را به گوش بیمار تزریق کند و این کار تاثیر مثبتی بر شنوایی او گذاشت. دکتر پیستور این روش را در درمان دیگر بیماران هم به کار گرفت. فعالیتهای دکتر پیستور منجر به شکل گیری انجمن فرانسوی مزوتراپی در سال ١٩۶۴ در فرانسه شد و مزوتراپی به عنوان روشی قانونی در کنوانسیون پزشکی آکادمی پزشکی فرانسه در سال ١٩٨٧ شناخته شد.
و درتمام اروپا، امریکای جنوبی، ایالات متحده امریکا و آسیا مزوتراپی توانسته انواع مختلف ریزش مو را درمان کند و در حال حاضر بیش از ۴۰۰۰۰ پزشک در سراسر دنیا از این روش استفاده میکنند. اگراین شیوهی درمانی به دست شخصی حرفهای سپرده شود هیچ گونه درد و ناراحتی به همراه ندارد و به بیحسی موضعی یا بیحسی سطحی پوست هم نیازی ندارد.
اولین اشاره به مزوتراپی مو در پزشکی برای درمان ریزش مو، به قرن ۱۲ میلادی باز میگردد. پزشک فرانسوی به نام آمبروز پاره که طبیب دربار پادشاهی فرانسه بود، در مورد درمان ریزش مو این گونه مینویسد. اگر ریزش مو ناشی از عدم تغذیهی مناسب بود؛ باید توسط پارچهای تمیز، برگ انجیر یا پیاز خام مالیده شود. سپس باید به محل دچار طاسی سوزن زد و رویش را با محلولی از عصارهها مالید.
معنی اصلی مزو یا « MESO» به سلولهای بنیادی دوران جنینی باز میگردد. زمانی که بدن انسان هنوز شکل نگرفته و جنین در حد چند هزار سلول است، که سه لایهی از سلولهای بنیادی شکل میگیرند.
- مزودرم (لایه مزودرمژرمینال در جنین از تریپلوبلاستیک حیوانات ایجاد میشود. این لایه بین اندودرم و اکتودرم تشکیل میشود. مزودرم، سلوم را تشکیل میدهد. اندامهای داخل سلوم حرکت، رشد و نمو مستقل از دیواره بدن دارند.)
- اکتودرم (اکتودرم لایه خارجی جنین را میسازد و از اپی بلاست جنینی تشکیل میشود.)
- اندودرم (یکی از لایههای زایایی است که در دورانجنینی تشکیل میشود. اندودرم در ابتدا شامل سلولهای مسطح است که در نهایت استوانهای میشوند.)
در مزوتراپی، هدف ما تزریق دارو به لایهی میانی پوست یا همان درم است که توسط سلولهای بنیادی مزودرمی ساخته شده است. مزوتراپی از دو واژهی «مزو» به معنی میانی و «تراپی» به معنی درمان تشکیل شده است.
مزو MESO اصطلاحي يوناني است و از واژه مزودرم mesoderm مشتق شده است و به معناي لايه مياني پوست است اين لايه در زيرلايه بيروني پوست قرار گرفته. مزوتراپي يك درمان غيرجراحي در حيطه زيبايي است كه در آن تزریقهای زیرجلدی در بافتهای مورد نظر در زير اپیدرم انجام میگیرد. داروي تزریقشده بافتهای مورد نظر در مزودرم را تحريك میکند و به اين وسيله طيف گستردهای از بیماریهای پزشكي و زيبايي را تسكين میدهد.
افراد مناسب برای مزوتراپي
اشخاصی که ریزش موی نامنظم دارند، یعنی موهای تمام قسمت های سرشان کم شده است میتوانند با این روش بهبود یابند. و همین طور آلوپسی آندروژنتیک یا طاسی الگوی مردانه، در دوره ی اولیه به خوبی به این شیوه پاسخ میدهد.
در کل، مریض هایی که مزوتراپی مو مناسب آنها است، تمامی افرادی می باشند که فهم جامعی از این شیوه دارند (اشخاصی که انتظاراتی واقعبینانه از این شیوه دارند) و آنقدر به بلوغ رسیده اند که بتوانند پیامد های جانبی فیزیکی و روانی آن را بفهمند. به جز آلوپسی آندروژنی، انواع دیگری از ریزش مو هم وجود دارد که از مزوتراپی مو میتوان برای درمان آنها استفاده کرد. اگر به هر یک از انواع آلوپسیهای زیر مبتلا هستید، مزوتراپی روش درمانی مناسبی برای شماست.
مزوتراپي براي هر فردي با هر نوع از ريزش مو كه از مراحل اوليه بيماري رنج میبرد، مفيد است. خانمها و آقايان به يك اندازه از اين شيوه درمان بهره مند میشوند.
برخي از نشانههایی كه قبل از انجام درمان ریزش مو با مزوتراپی بايد در خود تشخيص دهيد عبارتند از :
- نازك شدن مو
- ريزش مو به صورت سکهای (مزوتراپی در برخی از افرادی که از آلوپسی آرهآتا رنج میبرند، بسیار موثر است. اگرریزش موی سکهای دارید و شرایطتان حاد نیست، احتمالاً کاندیدای مناسبی برای مزوتراپی مو هستید)
- عقب كشيدن خط مو
- تاج موي کمپشت
- طاسي
- مشکلات ساقهی مو (اگر ساقهی موی شما به دلایلی آسیب دیده است، مزوتراپی برای شما مفید است. یکی از اثرات این روش، افزایش رشد موها و همچنین حفظ سلامت فولیکولهای مو است.)
- کاهش سرعت رشد (اگر به هر دلیلی سرعت رشد موهای شما کم شده، مزوتراپی مو میتواند درمان موثری باشد.)
- اختلالاتی مانند تلوژن افلوویوم و ریزش موی ناشی از استرس، از دیگر مشکلاتی هستند که توسطمزوتراپی مو درمان خواهند شد. این دو مشکل زمانی رخ خواهد داد که بدن شما دچار استرس روانی یا فیزیکی شود.
افراد نا مناسب برای مزوتراپی
این شیوه خیلی بدون خطر می باشد و هیچ مانعی برای استفاده از آن دیده نمی شود؛ برای مطمئن شدن به استفاده از این شیوه برای بدن و پوست سرتان لازم است قبل از درمان از پزشک متخصص مو مشاوره بگیرند. همچنین، پیشنهاد میشود یک تست آلرژی
هم بدهید تا معلوم شود که هیچ کدام از اجزاء ترکیب مورد استفاده سبب ایجاد حساسیت در شما نخواهد شد.
- افرادی که از ریزش موی ناشی از بیماریهای زمینهای (مثل سفلیس) رنج میبرند.
- افرادی که از داروهای شل کننده خون استفاده کرده یا سابقه لخته شدن را خون دارند باید به دنبال درمان دیگری باشند. انجام دادن این شیوه به مرحلهریزش موی مردان و زنان نیز وابسته است.
- افرادی که به بیماریهای دیابت، هپاتیت، هموفیلی، ایدز و … دچار هستند.
- کسانی ریزش موی بسیار زیاد دارند ، امکان دارد این شیوه زیاد تأثیر نداشته باشد، پس بهترین کار این است که از قبل در این باره با یک متخصص مشورت کنند و یا کاشت مو انجام دهند.
- اگرعلت ریزش مو مصرف داروهایی خاص مانند داروهای شیمیدرمانی باشد، باید بعد از اتمام دورهی درمان برای مزوتراپی اقدام کنید.
- کسانی که به دلیل مشکلات ژنتیکی، جنس موی خوبی ندارند.
- عفونت یا ضایعه در ناحیه آسیب دیده وجود دارد.
- در مردان بالای ۴۰ سال یا افرادی که از طاسیهای آندروژنی شدید رنج میبرند، نتایج کمتری مشاهده می شود.
- خانمهای بالای ۶۰ سال یا افرادی که از طاسیهای آندروژنی شدید رنج میبرند.
- زنانی که حامله هستند و یا شیر می دهند.
معایب ومزایای مزوتراپی
معایب مزوتراپی مو، در صورت درست انجام دادن آن، کم است. کمی سوزش در قسمت تزریق طبیعی است و نباید نگران شد. پیش از انجام عمل مزوتراپی تست مواد تزریقی توصیه میشود، زیرا سبب جلوگیری از حساسیت احتمالی می شود. اما اگر این خدمات توسط فردی حرفه ای و متخصص انجام نشود می تواند کبودی، قرمزی، خارش، احساس درد در محل تزریق را در پی داشته باشد.
مزایای عمل مزوتراپی زیاد می باشد. از فواید مزوتراپی می توان به این نکات اشاره کرد که بیمار به گذراندن دورهی نقاهت و استراحت کردن نیازی ندارد. در جای درمان، زخم یا برش به وجود نمی آید. در زمان عمل مزوتراپی، بیهوشی صورت نمیگیرد. مزوتراپی، شیوه ای تهاجمی نیست. اگر از کرم بیحسی استفاده شود موجب می شود تا در زمان انجام عمل، دردی احساس نشود. در مورد مزوتراپی مو تا کنون شاهد عوارض عمومی یا سیستمیک و آسیب خفیف یا حاد نبودهایم. به طور کلی مزوتراپی مو یکی از موثرترین و ایمنترین روشهای درمان ریزش مو است.
مزایای مزو تراپی:
- روشی موثر برای درمان ریزش مو بدون نیاز به جراحی در مدت زمان کوتاه
- موها سالم تر ، براق تر به نظر می رسند.
- بهبودی سریع، بدون داشتن دورهی ریکاوری یا نقاهت
- تزریق ویتامین ها و مواد معدنی به طور مستقیم در فولیکول های مو و پوست سر
- تقریباً بدون درد و بدون نیاز به بیهوشی
- عوارض جانبی و خطرات بسیار محدود
- به دست آوردن نتایج موفق
- هزینهی مناسب و منطقی
- بدون نیاز به مراقبتهای خاص
- رفع مشکلات سر مانند چربی و شوره و ترمیم موهای آسیب دیده
- بهبود خونرسانی (در فرمول بسیاری از محلولهای مزوتراپی، داروهای اتساع دهندهی عروق وجود دارد که موجب افزایش گردش خون بافتی میشود (
دیدگاهتان را بنویسید