ویتامین C
در سده نوزدهم و در جریان مبتلا شدن بسیاری از دریانوردان به بیماری اسکروی این دریانوردان چاره کار را در مصرف مرکبات دیدند و بالاخره در سال ۱۹۲۸ این ویتامین در میوه پرتقال کشف شد
و اسید اسکوربیک نام گرفت.در طول ۱۰ سال گذشته، بیش از ۱۰۰ مطالعه دربارهی ویتامین سی انجام شده است. این ویتامین از ویتامینهای محلول در آب و یک آنتی اکسیدان قدرتمند در سنتز کلاژن است در میوهها مخصوصاً میوههای ترش و مرکبات و دیگر میوهها و گیاهان سبزیجات و صیفیها موجود است. بدن انسان ویتامین C تولید نمیکند قادر نیست حتی این ویتامین را ذخیره کند؛ درنتیجه بسیار مهم است که در رژیم غذایی روزانهتان مقدار زیادی میوه و سبزیجات حاوی ویتامین C مصرف کنید.
ویتامین C آنتیاکسیدان است، یعنی از آسیب رادیکال آزاد به سلولها و بافتهای بدن جلوگیری کرده و باعث تقویت دستگاه ایمنی میشود. این ویتامین باعث محافظت پوست در مقابل اثرات مخرب اشعه ماورای بنفش نور خورشید میشود. این ویتامین به افزایش قدرت ایمنی بدن، استحکام لثهها، دندانها، به ترمیم و بازسازی بافت ها و جذب آهن کمک میکند و در برابر بیماری های قلبی محافظت می کند، از اسکوروی جلوگیری می کند و کلسترول و تری گلیسیرید را کاهش می دهد. این ویتامین همچنین باعث ساخت کلاژن (قویترین بخش بافت پیوندی که تمام اعضای بدن را در کنار هم نگه میدارد.) می شود و از بالارفتن کلسترول خون و ایجاد لختههای خونی در رگ جلوگیری می کند.
ویتامین C پیشگیری از بروز سرماخوردگی نمیکند و فقط طول دوره بیماری را کوتاه و به تخفیف عوارض آن کمک میکند.
مواد غذایی ویتامین C
ویتامین C باعث حفظ تاندونها، سلامت استخوان و سلامت پوست می شود و به سیستم ایمنی بدن کمک میکند که از تأثیرات منفی مواد مضر در بدنتان جلوگیری می کند. به همین دلیل حتما باید مواد غذایی سرشار از ویتامین C را به اندازهی کافی در رژیم غذایی روزانهی خود قرار دهید. وقتی صحبت از ویتامین c می شود، اولین چیزی که به ذهنتان می رسد پرتغال خواهد بود. اما مواد غذایی دیگری وجود دارند که سرشار از ویتامین c می باشند مردان روزانه به ۹۰ میلیگرم و زنان به ۷۵ میلیگرم ویتامین C نیاز دارند.
پرتقال: (1عدد پرتقال متوسط به اندازه 69.7 میلی گرم ویتامین ث دارد.)
فلفل قرمز: (نصف فنجان از پودر فلفل قرمز حاوی 107.8 میلی گرم ویتامین ث می باشد.)
آلوی کاکادو: (100 گرم این گیاه حاوی 5.300 میلی گرم ویتامین C است.)
گواوا: (100 گرم گواوا دارای 228 میلی گرم ویتامین C است.)
فلفل دلمه ای قرمز: (1 فنجان خرد شده حاوی 3 برابر مقدار ویتامین C پرتقال می باشد یعنی مقداری برابر با 190 میلی گرم و فلفل دلمه ای سبز حاوی مقدار 120 میلی گرم ویتامین C می باشد.)
پیازچه: ( 1 قاشق چای خوری پیازچه حاوی 1،74 میلی گرم ویتامین C است.)
گوجه فرنگی: ( 1 گوجه ی متوسط حاوی 28.7 میلی گرم ویتامین C است.)
لیمو: (100 گرم لیموحاوی 77 میلی گرم ویتامین C می باشد.)
آویشن 🙁 هر 100 گرم، آویشن 160 میلی گرم ویتامین C دارد.)
کیوی: (2 عدد کیوی حاوی 137.2 میلی گرم ویتامین C است.)
زعفران: ( 1 قاشق چای خوری زعفران حاوی 0،81 میلی گرم ویتامین C است.)
کلم پیچ: ( 1 فنجان کلم پیچ حاوی 80.4 میلی گرم ویتامین C می باشد.) ، کلم بروکلی:( ۸۱٫۱۸ میلیگرم ویتامین C به شما بدهد.)، کلم قمری: ( کلم قمری حاوی 84 میلی گرم ویتامین C است.)
رزماری خشک: ( 1 قاشق غذاخوری جعفری تازه حاوی ۱٫۸۴ میلیگرم ویتامین C است.)
گشنیز خشک: ( 1 قاشق چای خوری گشنیز خشک حاوی 11،33 میلی گرم ویتامین C است.)
پاپایا: (1 فنجان پاپایا دارای 88.3 میلی گرم ویتامین C می باشد.)
گل کلم: ( چه بخارپز و یا پوره آن به بدن مقدار 127.7 میلی گرم ویتامین C ،5 گرم فیبر و 5 گرم پروتئین می رساند.)
کلم فندق(کلم بروکسل): (که حاوی مقدار 74.8 میلی گرم ویتامین C است .)
آناناس: (علاوه بر مقدار 78.9 میلی گرم ویتامین C حاوی بروملین می باشد، بروملین به آنزیمی هضم کننده ی گفته می شود که به تجزیه مواد غذایی و کاهش نفخ معده کمک می کند؛ که به یک ضدالتهاب طبیعی برای جراحات و به بهبود سریع آن کمک خواهد کرد.)
توت فرنگی: ( 1 فنجان ازاین میوه حاوی 84.7 میلی گرم ویتامین C می باشد.)
پودر میخک: ( 1 قاشق غذاخوری میخک آسیاب شده 5،66 میلی گرم ویتامین C دارد.)
کلم کالی(کلم کِیل):( 1پیمانه حاوی ۸۰٫۴ میلیگرم ویتامین C است.)
جعفری تازه: ( 2 قاشق غذاخوری (8 گرم) جعفری تازه 10 میلی گرم ویتامین C دارد.)
انبه: (میوه گرمسیری و مقوی حاوی 122.3 میلی گرم ویتامین C می باشد.)
خرمالو: یک خرمالو آمریکایی حاوی 16.5 میلی گرم ویتامین Cمی باشد.)
برگ شلغم: (1پیمانه از برگ سبز خام شلغم 33 میلی گرم آنتی اکسیدان ویتامین C دارد.)
اسفناج: ( 1 فنجان اسفناج خرد شده ی خام 195 میلی گرم ویتامین Cدارد. ( 1 فنجان اسفناج پخته شده 117 میلی گرم ویتامین C دارد.)
کمبود ویتامینC
کمبود ویتامین C در بدن خودش را به شیوههای مختلفی نشان میدهد. اگرچه علائم و نشانههای کمبود ویتامین C چندان دردسرساز نیستند، اما نتیجهی کمبود طولانیمدت ویتامین C میتواند بسیار خطرناک باشد؛ بههمیندلیل لازم است کاملا مراقب آن باشید. کمبود شدید ویتامین C میتواند منجر به بیماری اسکوروی (نتیجهی شکسته شدن کلوژنها) شود.
- تغییرات خلق و خوی
(کمبود ویتامین C موجب استرس، کسالت، خستگی، احساس های منفی می شود که بر روحیه نیز، تأثیرگذار است. در نتیجه زیست ساخت معیوب کارنیتین شکل می گیرند. کارنیتین ماده ای است که برای کمک به انتقال اسیدهای چرب اساسی به سلول های تولیدکننده انرژی توسط بدن تولید می شود. کارنیتین در بافت عضلات و کبد ساخته میشود و در برخی مواد غذایی مانند گوشت طیور، گوشت، ماهی، و از فراوردههای لبنی وجود دارد. کارنیتین نوعی مکمل غذایی است.)
- خستگی
(خستگی یا احساس مداوم خستگی دلایل بسیاری دارد که یکی از آنها کمبود ویتامین C است.)
- خونریزی از بینی
(رگهای خونی در بینی برای حفظ استحکام خود به کلاژن وابسته هستند و ویتامین C.برای تولید کلاژن ضروری است. خونریزی از بینی زمانی رخ میدهد که رگهای خونی کوچک در این قسمت از بدن پاره میشوند،)
- افزایش وزن و کاهش وزن
(افزایش وزن و کاهش وزن ممکن است از سطوح کم ویتامین C باشذ.)
- درد عضلات
(کمبود ویتامینC باعث درد عضلات و گرفتگی ماهیچه ها می شود.)
- کبودی
(یکی از دلایل کبود شدن راحت بدن کمبود ویتامینC می باشد.)
- خشکی پوست و مو
(زمانی که بدن با کمبود ویتامین C مواجه است، موخوره، ریزش مو، خشکی مو، آسیب به پوسته سَر، احتمال خشکی پوست، زبری، پوسته پوسته و قهوهای رنگ شدن پوست نیز افزایش مییابد. این شرایط به دلیل تولید کلاژن ناکافی شکل میگیرد.)
- اسکوروی
( اِسکِوروی بیماری است که در اثر کمبود ویتامین C که در سنتز و ساخت کلاژن نقش دارد، به وجود میآید. نام شیمیایی این ویتامین، اسید اسکوربیک است. در گذشته، در زبان فارسی، به این بیماری اسقربوط نیز گفته میشد، که از زبان عربی گرفته شدهاست منجر به کم خونی، خستگی، خونریزی خود به خودی، درد در اندام ها به خصوص پاها، ورم در برخی از قسمت های بدن و گاهی اوقات زخم لثه و از بین رفتن دندان ها می شود.)
- ابتلا به عفونت
(کمبود ویتامین C باعث میشود؛ زخم های بدن به مدت طولانی تری درمان شود و باعث عفونت شود.)
- بیماریهای گوارشی ماننداسهالو بیماری خودایمنی
مشکلات مربوط به ویتامین C میتواند با گذشت زمان بیشتر شود و ممکن است به مشکلات جدی تبدیل شود. مشکلات طولانیمدت ناشی از کمبود ویتامین C عبارتاند از:
- سرطان
- فشار خون بالا
- گرفتگی عروق
- بیماری کیسه صفرا
- سکته مغزی
فواید ویتامین C بر سلامت پوست و مو
پوست
ویتامین C از DNA در مقابل واکنشهای فتوشیمیایی محافظت میکند که میتوانند منجر به ایجاد تومور، تغییر رنگ پوست و انواع مختلف سرطان پوست میشوند. از سوی دیگر، ویتامین C باعث افزایش ساخت الاستین میشود. الاستین سبب ایجاد ضخامت، خاصیت ارتجاعی، محافظت و ترمیم سلولهای پوستی میشود. سفتی پوست به حفظ رطوبت، افزایش گردش سلولهای پوست و پر شدن و صاف شدن سطح پوست کمک میکند. این ویتامین همچنین تولید دیمر پیریمیدین(پیریمیدین ها مولکول هایی به شکل حلقوی و غنی از نیتروژن هستند) را مهار میکند که علت اصلی ایجاد ملانوما در انسان است.
توجه به خواصی که ویتامین C برای پوست دارد، به عنوان ویتامین زیبایی شناخته شده است. بدن انسان برای بازسازی، ترمیم و تولید سلولهای جدید به شدت نیازمند این ویتامین است. بطوری که ویتامین C به تولید پروتئین های ساختاری پوست از قبیل کلاژن و الاستین که در تاندون ها، رباط ها، رگ ها و … نقش بسزایی دارد. یکی دیگر از فواید ویتامین C برای پوست، مربوط به نقش آنتی اکسیدانی است که این ویتامین دارد. ویتامین C با جذب و مقابله با رادیکالهای آزاد از تخریب پوست، کک و مک، جوانسازی، لطافت و روشنی و ایجاد چین و چروک زودرس جلوگیری می کند. این ویتامین نقش موثری در مراقبت از پوست در مقابل اشعه ی UV خورشید دارد. عروق خونی کوچکی زیر پوست وجود دارند که باعث حمل اکسیژن و مواد مغذی لازم برای سلامت پوست می شود.
بدون مواد مغذی کافی، پوست خشک و خشن خواهد شد ویتامین C خطر ابتلا به خشکی پوست و تورم را کاهش داده و از این نظر میتواند در فرمولاسیون کرمهای آبرسان استفاده شود. این ویتامین همچنین ساخت لیپید در پوست را افزایش داده که در حفظ آب پوست و سفتی آن بسیارموثر است. بر این اساس، کرمهای حاوی ویتامین C باعث بهبود ظاهر و بافت پوست میشوند.
مو
مو از پروتئین کراتین ساخته شده و از سمت ریشه که درون فولیکول است، رشد میکند. ویتامین C کلاژن مورد نیاز مو را برای رشد به فولیکولهای موی شما میدهد. و باعث جذب آهن، قویتر می شود. ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است و به همین دلیل، برخلاف ویتامینهای محلول در چربی، نمیتواند درون بدن ذخیره شود. بنابراین، برای بهرهمندی از فواید ویتامین C باید مصرف آن را به صورت منظم در برنامه غذایی خود قرار دهید. کلاژن کمک میکند تا موی شما به پوست سرتان محکم متصل بماند.
سفیدی زودرس مو یکی از بارزترین مشکلاتی است که خیلی از افراد نگران آن هستند و همیشه به دنبال راهی هستند تا از بروز زودهنگام آن جلوگیری کنند. ویتامین C باعث کاهش ریزش مو می شود و جلوگیری می کند؛ از سفیدی زودرس، و به حفظ رنگ طبیعی مو کمک میکند. یکی از اصلیترین دلایل ضعیف و سفید شدن مو رادیکالهای آزاد هستند که ویتامین C به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی، از موهای شما در برابر این رادیکالها محافظت خواهد کرد. یکی دیگر از بارزترین فواید ویتامین C برای مو، کاهش خشکی مو و موخوره است. یکی دیگر از دلایل کمبود ویتامین C خشکی مو می باشد، اگه درمان نشود، ریزش مو بیشتر می شود که مصرف این ویتامین جلوی ریزش مو را می گیرد. که این یک ویژگی بسیار ارزشمند به حساب میآید.
مصرف روزانه ویتامینC
نیاز بدن به این ویتامین بستگی به سن، جنسیت و وضعیت سلامت فرد دارد. افراد سیگاری به ویتامین بیشتری نیاز دارند. مصرف روزانه ویتامینC شامل موارد زیر است:
(۰-۶) ماه در روز ۴۰ میلیگرم
(۷-۱۲) ماه روزانه ۵۰ میلیگرم
(۱-۳) سال هر روز ۱۵ میلیگرم
(۴-۸) سال۲۵ میلیگرم در روز
۹-۱۳ سال: ۴۵ میلیگرم در روز
دختران (۱۴ تا ۱۸) سال۶۵ میلیگرم در روز
پسران (۱۴-۱۸) سال۷۵ میلیگرم در روز
آقایان ۱۹ سال و بالاتر۹۰ میلیگرم روزانه
زنان ۱۹ سال و بالاتر۷۵ میلیگرم در روز
زنان باردار: ۸۵ میلیگرم در روز( بدن خانم های باردار به ویتامین B9، ید، زنیک و امگا3 بیش از ویتامین C نیاز دارد اما دریافت این ویتامین نیز می تواند به جذب آهن کمک کند. استفاده از ویتامین C خطر زایمان زودرس در زنان بادرار را کاهش می دهد.)
زنان شیرده: ۱۲۰ میلیگرم در روز
ورزشکاران
ورزشکاران اکسیژن بیشتری نیاز دارند و مصرف اکسیژن به معنی تولید بیشتر رادیکال های آزاد است. ویتامین C باعث کمک به رادیکال ها و پیشگیری از عوارض آنها می شود. برای فردی که روزانه 1000 کالری می سوزاند 100 میلی گرم و برای فردی که 2300 کالری می سوزاند 210 میلی گرم ویتامین C لازم است.
سالمندان
ذخایر آهن بدن سالمندان معمولا غنی است. در این گروه سنی بهتر است ویتامین C را در وعده ای مصرف کرد که همراه آن گوشت نباشد.
افراد سیگاری
به دفع فلزات سنگین ناشی از مصرف سیگار کمک می کند. افراد سیگاری روزانه میزان مصرف ویتامین C خود را 20 % افزایش داده و به 130 میلی گرم برسانند. افراد سیگاری باید بیشتر ویتامین c مصرف کنند؛ زیرا نیکوتین موجود در سیگار چرخه ی بدن را مختل می کند و نیاز به ویتامین C برای مقاومت دندان ها و بدن بیشتر احساس می شود.
مصرف بیش از حد ویتامین C( اسکوربیک اسید)
برای بیشتر افراد مصرف مکملهای ویتامین C به مقدار توصیه شده بیخطر است. با این وجود اگر بیش از 2000 mg (میلی گرم) از آن به طور روزانه مصرف شود، ممکن است مشکلات گوارشی نظیر اسهال و حالت تهوع ایجاد شود. همچنین مصرف زیاد مکملهای این ویتامین ممکن است منجر به سنگ کلیه شود.
دیدگاهتان را بنویسید